Nederland loopt wereldwijd wat het aanbod in slaapkennis betreft voorop. Er wordt veel geld besteed voor de inrichting van de slaapkamer. Niettemin praten mensen niet gemakkelijk over slaapproblemen en -houdingen, is mijn ervaring. Ik werk al meer dan 30 jaar in het bedden vak en merk dat vrienden en familie er tegenover mij wel snel over beginnen. Maar in de winkel is het voor mensen vaak een hele stap om te gaan proefliggen. Dat ervaart men kennelijk als te intiem.
Proefliggen
Toch speelt dit proefliggen bij het uitzoeken van een nieuw bed een belangrijke rol. Op grond van wat mensen vertellen over lichamelijke klachten, persoonlijke voorkeur, budget en het bed dat ze nu hebben, maken we een selectie uit de talloze mogelijkheden die er zijn: spiraal, lattenbodem, boxspring, latex, pocketvering, traagschuim. Meestal blijven er zo'n twee tot drie opties over. Door die combinaties van bodem en matras uit te proberen, bepaalt de klant onder begeleiding van de adviseur uiteindelijk zijn/haar keuze.
Welk bed het beste voor hun is, is iets heel persoonlijks. Maar daar helpen wij u graag bij. Veel mensen hebben in deze dagen van onzekerheid moeite met slapen. Maar goed slapen is niet vanzelfsprekend. Een verkeerde slaaphouding en/of ondersteuning kan zelfs leiden tot lichamelijke klachten als hoofdpijn en lage rugpijn. Een van de eerste vragen die ik aan een klant stel is of er sprake is van lichamelijke klachten als nekpijn, schouderpijn, lage rugpijn of hoofdpijn. Negen van de tien keer is dat het geval. Vaak komt dat voort uit een verkeerde werk-, zit- of slaaphouding.
De wervels in de nek en onder in de rug staan onder spanning. Dit kan leiden tot lichamelijke klachten als hoofd- en nekpijn.
Je bed is als een tweede ruggenwervel, die het lichaam moet opvangen. Er is lange tijd gedacht dat het matras daarbij het belangrijkst is, maar tegenwoordig is de algemene opinie dat de bedbodem cruciaal is. Als je een goed matras op een slechte bodem of bijvoorbeeld op de grond legt, is de ondersteuning er na een paar jaar uit. Hoe veerkrachtiger de ondergrond, hoe beter een matras zich aan het lichaam kan aanpassen. Daardoor komt er minder tegendruk, waardoor bloedvaten, zenuwen en spieren minder worden afgekneld.
Voorkom nek- of hoofdpijnklachten met een goed kussen
Als je op een goed bed slaapt, maar je hebt het verkeerde hoofdkussen is de kans groot dat je alsnog last krijgt van nek- of hoofdpijnklachten. De nek is een van de kwetsbaarste onderdelen van het lichaam. Een te dik of een te dun kussen zijn eigenlijk allebei even onprettig. In beide gevallen ontstaat er een knik in de nek die voor spanning zorgt. Bij de aanschaf van een nieuw slaapcomfort adviseren wij dan ook om het hoofdkussen te vervangen voor een betere ondersteuning van de nek. Gemiddeld gaat een matras 8 tot 10 jaar mee (al gebeurt het in de praktijk meestal om de veertien jaar). Een hoofdkussen is veel eerder aan vervanging toe. Na vier of vijf jaar is het tijd voor een nieuwe!
Wilt u fantastisch slapen én elke ochtend uitgerust wakker worden?! Kom dan langs voor een persoonlijk slaapadvies naar Tilders Slapen.
Wij helpen u graag! Uiteraard kunt u hiervoor ook een afspraak maken met één van onze adviseurs: Antoinette of Michel 024 6491149