Slapen met hooikoorts? Tips voor een goede nachtrust!

Slapen met hooikoorts? Tips voor een goede nachtrust!

Een verstopte neus, jeukende ogen, niesbuien en een droge keel. Het zijn allemaal symptomen van hooikoorts, wat veroorzaakt wordt door pollen of stuifmeel. Het is niet alleen super vervelend overdag, maar ook zeker in de nacht. Voor mensen met hooikoorts is een slechte nachtrust dan ook vaak het gevolg. De kans op slapeloosheid is zelfs twee keer zo hoog. In deze blog hebben wij daarom de beste tips voor jou op een rij gezet. Alles voor een goede nachtrust.

 

Slapen met hooikoorts

Lekker luchten

Het is altijd heerlijk om je kamer te luchten. Doe dit wel met mate, je wil het namelijk niet zo makkelijk maken voor de pollen om jouw slaapkamer binnen te dringen. Een goede investering is dan ook een hor in je slaapkamer met pollenwerend gaas. Heb je geen pollengaas? Dan raden wij je aan om jouw raam open te doen na een heftige regenbui of in de hele vroege ochtend als je opstaat. Zorg er wel altijd voor dat de deur van je slaapkamer dicht is, zodat de pollen niet verder het huis in vliegen.

 

Vroege vogel

Hoe eerder je opstaat, hoe minder pollen er buiten in de lucht hangen. Probeer ten minste voor 10 uur ‘s ochtends de buitenactiviteiten te doen. Een goed moment om de hond uit te laten of te gaan hardlopen dus. Na 10 uur neemt de hoeveelheid pollen op leefniveau toe, door de opwarming van de zon.

 

Droog wasgoed binnen

Hang je was binnen op of bij voorkeur in de droger. Vooral jouw dekbedovertrek, pyjama en handdoeken zou je niet buiten moeten laten drogen. Doordat de stof nat wordt, blijven stuifmeelkorrels en pollen sneller plakken.

 

Omkleden

Kleed je om in een andere kamer dan je slaapkamer. Je kleding zit namelijk vol met pollen, aangezien je er al de hele dag in rondloopt. Deze wil je natuurlijk niet in jouw slaapkamer hebben. Gebruik om die reden bijvoorbeeld de badkamer als kleedkamer. Dan kun je gelijk de volgende tip toepassen.

 

Douchen en borstelen

Niet alleen in je kleding zitten pollen, maar ook in jouw haren. Douche en borstel je haar voordat je in bed gaat liggen. Pollen zijn uiteraard beter af in de douche of in je borstel dan in jouw bed. Spoel je haar en huid schoon van pollen en stap lekker fris je bed in.

 

Vaseline en spoelen

Vaak kiezen mensen met hooikoorts ervoor om vaseline te smeren rond de neusgaten. Een deel van het rondvliegend stuifmeel blijft dan op het vettige vaseline laagje plakken. Zo kan het je neus niet in en krijgt het geen kans om je neusholte te irriteren. Het deel wat nog wel in je neus terechtkomt, kun je uit je neus spoelen met een zoutoplossing.

 

Niet in je ogen wrijven

Hoe moeilijk het ook is, probeer niet in je ogen te wrijven als je jeuk hebt. Je brengt de pollen dan juist over, doordat ze ook aan je handen zitten. Hierdoor krijg je weer extra veel irritaties. Leg een nat washandje op je ogen of spoel je ogen met water. Dit zorgt voor verkoeling en verzachting.

Producten