Krappe woonkamer? Geen probleem!

Krappe woonkamer? Geen probleem!

Krappe woonkamer? Geen probleem. Klein kan ook heel fijn zijn. Zeker als je de kamer slim inricht. Deze 7 tips helpen je daarbij.

1: Verticale ruimte

Heb je weinig vierkante meters? Benut de hoogte dan goed. Denk aan een hoge smalle kast in plaats van een breed en laag exemplaar.

Bijvoorbeeld:

  • wandkasten
  • opbergkasten
  • wandrekken
  • 2: Slank en hoog

    Ga voor meubels op slanke hoge poten. Dat geeft een licht en ruimtelijk gevoel. Precies wat je wilt in een kleine woonkamer.

    Deze Nigala salontafel van IN.HOUSE is een goed voorbeeld. Slanke en hoge poten en ook nog eens een dun tafelblad. Deze tafel neemt daardoor optisch erg weinig ruimte in.

    Voor kasten en dressoirs geldt hetzelfde: kies voor slanke hoge poten.

    3: Geen poppenhuis

    Het is dus beter om voor slanke meubels te gaan, maar het is zeker niet zo dat het allemaal maar zo klein mogelijk moet zijn. Sterker nog, als je alleen maar voor kleine items kiest, kan het er een beetje popperig uit gaan zien. Voorkom dit poppenhuiseffect door naast de kleine items, ook voor grotere stukken te kiezen.

    De bank is een goed voorbeeld. Wees niet bang om voor een wat grotere bank te kiezen als je veel zitruimte wilt. Een modulaire bank is een aanrader. Deze maak je precies zo groot of klein als je zelf wilt. Ideaal om je kleine woonkamer optimaal te benutten.

    4: Wit

    Hoe lichter de kleuren in je kamer, hoe groter de ruimte eruit ziet. Wit is daarom een aanrader. Houd je plafond wit en bij voorkeur ook je muren. Eventueel met uitzondering van een accentmuur.

    Een accentmuur geeft zoveel meer sfeer, dat het zeker een klein verlies van optische ruimtelijkheid waard is.

    5: Kies je accentmuur slim

    Ga je voor een accentmuur? Houd hier dan rekening mee:

  • In een kleine woonkamer kies je het beste een lichte accentkleur.
  • Hoe groter de accentmuur, hoe belangrijker het is dat je een lichte accentkleur kiest.
  • Kies je een kleine accentmuur, dan kan de kleur wat donkerder zijn.
  • Je kan ook een deel van een muur verven in plaats van een hele muur. Bijvoorbeeld een stuk muur achter je eettafel of achter je bank.
  • Is je woonkamer vrij donker met weinig natuurlijke lichtinval? Dan is het nog belangrijker om voor een lichte accentkleur te gaan.
  • Een accentkleur op de achterste muur van de ruimte, laat de ruimte er breder en minder diep uitzien.
  • Een accentkleur op een zijdelingse wand laat de kamer er langer uitzien.
  • 6: Licht

    Hoe meer licht in je woonkamer, hoe ruimer de kamer aanvoelt. Laat dus zoveel mogelijk daglicht binnen. Ga voor raambekleding die zoveel mogelijk licht doorlaat en zet geen enorme decoratiestukken in de vensterbank.

    Grenst de woonkamer aan je tuin? Houd dan met de inrichting van je tuin ook rekening met de lichtinval. Zet bijvoorbeeld geen hoge planten voor het raam.

    Zorg daarnaast ook voor goede verlichting. Lampen die het licht indirect verspreiden (dus het licht laten weerkaatsen op de muur of het plafond) hebben een extra ruimtelijk effect.

    7: Niet te vol

    Zet je woonkamer niet te vol. Denk kritisch na over wat het echt waard is. Wat gebruik je echt? Welke decoratiestukken geniet je echt van? Ga liever voor een klein aantal items die echt iets toevoegen, dan allerlei prullaria die de ruimte druk en propperig maken.

    Ontdek meer blogs

    Producten