Hoe richt je een smalle woonkamer in?

Hoe richt je een smalle woonkamer in?

Een smalle woonkamer is knus en gezellig, maar het levert ook wat uitdagingen op met inrichten. Hoe pak je dit het handigste aan? En hoe laat je je woonkamer wat breder lijken? We hebben de 6 beste tips voor je op een rij gezet.

1: Je bank niet tegen de muur

In een smalle woonkamer lijkt het logisch om alles tegen de muur aan te zetten. Zo houd je zoveel mogelijk ruimte over in het midden. Logische keuze. Maar toch is het vaak geen goed idee. Je benadrukt zo de smalheid. Zet je bank juist van de muur af. Al is het maar een klein stukje. Je bank midden in de ruimte of haaks op de muur zetten is helemaal top. Zo breek je de smalle vorm op en creëer je een knusse zithoek. Bovendien geeft het je woonkamer een luxe uitstraling. Is je bank te groot om haaks op de muur of in het midden te zetten? Dan kan je hem toch tegen de muur zetten en je zithoek afscheiden met een leuke fauteuil (of twee fauteuils).

2: Licht, licht en nog meer licht

Laat zoveel mogelijk daglicht binnen. Dan oogt en voelt je woonkamer ruimer. Goede verlichting is ook een must. En wat is goede verlichting? Het gaat er hierbij vooral om dat je de hele kamer goed verlicht. Hang je één lamp in het midden? Dan blijven de hoeken donker en lijkt je woonkamer kleiner. Zorg ervoor dat alle hoeken goed verlicht zijn. Spots zijn hier perfect voor. Nog een handig trucje: om je woonkamer minder smal te laten lijken, verlicht je de korte muren meer dan de lange muren.

3: Hoge poten

Ga voor meubels op hoge, smalle poten. Zo lijkt het meubel minder ruimte in te nemen en ziet je woonkamer er minder snel vol uit. Je mag natuurlijk best een uitzondering maken. Een kast die helemaal op de grond staat naast een bank met slanke poten is geen probleem. Meubels zonder poten zijn natuurlijk ook een goed idee. Een breed zwevend tv meubel staat vaak mooi in een smalle woonkamer.

4: Een wandkast

Over kasten gesproken: hoeveel opbergruimte heb je nodig? In een smalle woonkamer lijkt het handig om voor een smalle hoge kast te gaan. Neemt weinig ruimte in en je benut de hoogte optimaal. Toch staat dit niet altijd mooi. Het benadrukt al snel de smalle vorm van je woonkamer. Zeker als je meerdere smalle meubels tegen de lange wanden zet. Een brede wandkast staat vaak mooier. Hierin kan je allerlei functies combineren. Zie het bijvoorbeeld als boekenkast, dressoir en tv meubel in één. Een kast die niet te diep is heeft de voorkeur. Die komt niet zover je kamer in.

5: Ronde vormen

Ronde vormen zijn perfect om de lange rechthoekige vorm op te breken. Pak dit bij voorkeur groot aan. Bijvoorbeeld een groot rond tapijt in je zithoek. Een ronde eettafel en salontafel zijn ook aanraders.

6: Geen kale muren

Die lange muren van je woonkamer wil je zeker niet kaal laten. Voorzie ze van wanddecoratie. Wees hierbij niet bang om voor wat grotere items te gaan. Je kan natuurlijk ook weer ronde vormen gebruiken. Bijvoorbeeld een grote ronde spiegel of ronde wandornamenten.

Ontdek meer blogs

Producten