Een eclectisch interieur is met stip op nummer één de meest persoonlijke en authentieke woonstijl. Wat houdt eclectisch precies in? En hoe zorg je ervoor dat het een stijlvol interieur wordt en geen bij elkaar geraapt zooitje?
Wat betekent eclectisch?
Kort gezegd betekent eclectisch het beste uitkiezen. Je houdt je niet aan één bepaalde stijl, maar kiest van verschillende stijlen de beste onderdelen en maakt daar een geheel van.
Wat is een eclectisch interieur?
Een eclectisch interieur is dus een inrichting waarbij verschillende stijlen gecombineerd worden. Er wordt geput uit diverse woonstijlen én periodes. Denk aan allerlei verschillende kleuren, materialen en structuren. Er zijn geen vaste onderdelen. Dat maakt het zo uniek, persoonlijk en lekker avontuurlijk.
Eclectisch wonen is dus geen trend. Het is tijdloos en staat los van trends. Je kan natuurlijk wel trenditems toevoegen, maar dat hoeft zeker niet.
Klassieke stukken uit verschillende periodes zijn juist erg geliefd. Moderne en oude stukken worden gecombineerd. Gloednieuw en tweedehands gaan hand in hand.
Creatief en persoonlijk
Doordat je allerlei verschillende items kan combineren, wordt het geheel erg persoonlijk. Geen dertien in een dozijn interieur dus. Dat mixen en matchen vraagt wel de nodige creativiteit en lef. Veel mensen kiezen ervoor hun inrichting rustig op te bouwen. Het hoeft niet in een keer af te zijn.
Mag alles dan?
Je kan dus allerlei kanten op. Alles mag en kan. Maar het is natuurlijk wel verstandig om je aan wat “regels” te houden. Je wilt immers een stijlvol interieur creëren, geen rommeltje dat lijkt op het resultaat van uit de hand gelopen verzameldrift.
Tips om rekening mee te houden
Deze vier tips zijn handig om in gedachten te houden als je voor een eclectisch interieur gaat:
1: Eenheid
Door al die verschillende stijlen, kan het lastig zijn om eenheid te creëren. Kleur is hierbij je beste vriend. Kies één of enkele kleuren die je op meerdere manieren laat terugkomen. Zo krijg je een mooie samenhang in het geheel.
2: Niet te veel kleuren
Houd het totaal aantal kleuren beperkt om te voorkomen dat het te druk wordt. Zo’n vier kleuren is een mooi uitgangspunt.
3: Aandacht verdelen
Als je tien items in een kamer neerzet die allemaal de aandacht trekken, komen ze alle tien niet goed tot hun recht. Bovendien wordt het zo al snel te druk.
Het is mooier om af te wisselen tussen basisstukken en eyecatchers. Het idee van less is more. Zodat de eyecatchers ook echt de kans krijgen om te stralen.
4: Functionaliteit
Bij een eclectisch interieur is het makkelijk om jezelf te focussen op al het moois. Er is zoveel om uit te kiezen. Daardoor verlies je al snel de functionaliteit uit het oog. Maar je wilt dat het een thuis wordt, geen museum. Een plek waar je fijn eet, slaapt, zit, ontspant en opbergt.
Het handigste is om eerst de nodige functionele items te kiezen en daarna pas te kijken naar decoratie en andere mooie stukken. Denk aan voldoende opbergruimte en comfortabele zitplaatsen. Bijvoorbeeld een bank van House of Dutchz of een Xooon fauteuil.